Jeseň je v gastronómii obdobie, ktoré nám ponúka množstvo odlišných chuťových zážitkov. Vedeli ste, že typickými pre jeseň sú napríklad jablká, huby, gaštany, orechy či kapusta? Asi áno, ale to nie je všetko.
Jeseň je obdobím, kedy sa na trhu mení ponuka čerstvých surovín. Pripravujú sa kačacie či husacie hody, no nezabúdajme ani na kapustu. Čo všetko by sme na jeseň nemali zmeškať?
Tmavé mäso
K jeseni patrí najmä tmavé mäso. Hovädzina, teľacina, baranina, no v neposlednom rade aj divina. Termínom tmavé mäso sa obvykle označuje mäso z cicavcov, ktoré má tmavšiu farbu v porovnaní s mäsom z hydiny alebo rýb. Tmavé mäso je obvykle hustejšie a chutnejšie než svetlé. Tmavé hovädzie mäso sa nachádza v svaloch, ktoré sa často používajú pri fyzickej aktivite, ako sú nohy a stehná. Hovädzie mäso má výraznú chuť a je obľúbené pri príprave rôznych jedál, ako sú steaky, guláše a dusené pokrmy typické pre jesennú sezónu. Teľacie mäso má tiež tmavšiu farbu a jemnejšiu chuť v porovnaní s hovädzím mäsom. Používa sa na prípravu rôznych jedál, vrátane teľacích steakov a pokrmov s omáčkou. Ďalší príklad: baranina, je tmavé mäso z baranov, ktoré má charakteristickú bohatú chuť. Je často používaná v kuchyniach so stredomorským vplyvom, no u nás si tiež našlo svoje miesto. Tmavé mäso je bohaté na železo a vitamíny skupiny B, ale môže obsahovať aj vyšší obsah tuku a cholesterolu v porovnaní so svetlým mäsom.
Hydina
Kačacie hody sú tradičnou slávnosťou, ktorá sa koná nielen na Slovensku. Tieto slávnosti sa obvykle uskutočňujú na jeseň, keď je sezóna kačiek. Jedlá na báze kačky, ako je pečená kačka s dusenou červenou kapustou alebo kačacia pečeň, sú súčasťou tejto slávnosti. Okrem Slovenska sú obľubéné aj v Českej republike, v Maďarsku, Rakúsku a Poľsku. Husacie hody sú podobné ako kačacie hody. Tiež sa obvykle konajú v jesennej sezóne. Mladé husi dorastú na ideálnu veľkosť a Slováci si ich už tak-povediac obľúbili. Husacie hody sú tradičným podujatím na Slovensku a sú obvykle súčasťou kulinárskych tradícií jednotlivých regiónov. Tiež typickými jedlami sú: husací vývar alebo husacie pečené mäso.
Čo ďalšie na jeseň určite nevynechať?
Tekvica
Je jedným zo symbolov jesene. Pripravujú sa z nej rôzne jedlá, ako napríklad tekvicová polievka, tekvicový koláč alebo tekvicové placky.
Jablká
Jesenná sezóna prináša bohatú úrodu jabĺk, ktoré sa dajú použiť na zaváranie kompótov, štiav, koláčov, a dokonca aj na slané pokrmy, ako je jablková omáčka k mäsu.
Huby
Lesné huby, ako napríklad dubáky, kuriatka a hlivy, sa na jeseň v lesných oblastiach hojne vyskytujú. Môžeme ich použiť na prípravu rôznych jedál, od omáčok po rizotá a polievky.
Kapusta
Neodmysliteľnou súčasťou jesene na Slovensku je určite kapusta. Je vtedy veľmi populárna a môžeme ju pripraviť napríklad na kyslo, ako kapustnicu, alebo z nej spraviť šalát. Ak máte vlastný súdok, zábava vás neminie. Zohnať kapustové hlavy, nakrájať ich a naložiť na zimu je jedna z najobľúbenejších tradičných slovenských jesenných prác. Už ste stáli v sude s kapustou?
Toto je len niekoľko príkladov, a samozrejme, v gastronómii je možné kreatívne kombinovať jesenné suroviny a vytvárať nové jedlá. Jesenná sezóna ponúka mnoho možností na objavovanie nových chutí a receptov.